Geert Degrande over de spreuk

spreuk-juli-aug


Zomer. Het perfecte moment om te reizen, naar buiten en naar binnen. Om te duiken, in de diepte en de verte, in onszelf. De zomer geeft tijd om stil te staan en op zoek te gaan. Waar staan we en waar gaan we naartoe? Het perfecte moment ook voor een gesprek met Geert Degrande van Re-story, een community van denkers, doeners en makers die samen zoeken naar een nieuwe weg, een nieuw verhaal. Want zoals zovelen zien ze dat we als mens, samenleving en natuur op een dood spoor zitten. De wereld draait door en wij lopen ons vast. Het kan anders. Deze zomer geven we onszelf de tijd om diep te duiken naar een nieuw verhaal.

Het is wonderlijk hoe nauw de teksten van Phil Bosmans van vijftig jaar geleden aansluiten bij de problemen van vandaag. Hij nodigde ons toen al uit om dieper te duiken, na te denken, om niet oppervlakkig met elkaar en met de wereld om te gaan. Zijn verhalen zijn misschien ‘oud’ omdat ze vijftig jaar geleden geschreven zijn, maar ze zijn niet verouderd, ze zijn brandend actueel. Ze moeten gewoon opnieuw verteld worden.

Vanuit Re-story roepen we op om in de diepte te duiken, om bewuster om te gaan met onszelf, met elkaar en met de wereld waarin we leven. Hoe willen we leven, waar willen we naartoe? Het is nodig dat we de economie, de politiek, de hele samenleving door een andere bril bekijken, kijken hoe het anders kan. En daarbij niet bang zijn om te leren van oude wijsheden zoals die van Phil Bosmans. We moeten ook durven loslaten, de moed hebben om oude gewoontes en zekerheden achter ons te laten en samen op zoek te gaan naar een andere werkelijkheid.

202307_Geert_Degrande_1000x850_1.jpg

De magische fase van de tussentijd
We zitten in wat wij een ‘liminale fase’ noemen. De tussenruimte tussen wat geweest is en wat komen kan. De magische fase van verandering, van tussentijd. Die fase voelt altijd een beetje onrustig en ongemakkelijk. Maar we hebben deze tijd nodig om te leren, bij te sturen.

Steeds meer mensen nemen hun toevlucht tot allerlei vormen van escapisme, van rave parties en doorgedreven consumentisme tot ROMO, ‘relief of missing out’, sommigen willen gewoon niets meer met de wereld te maken hebben. Het schuurt langs alle kanten. Vijfhonderdduizend mensen zitten langer dan een jaar thuis met een burn out. We hebben life coaches, weerstandscoaches, resilience coaches, fruitmanden en ping-pong tafels op het werk, maar dat helpt allemaal niet meer. Dat pakt het fundamentele probleem niet aan. De mensen zijn op. Het systeem kraakt in zijn voegen en de samenleving barst. Het is tijd dat we loslaten wat we kennen naar wat ons uitput en dat we samen vorm geven aan een nieuwe werkelijkheid.

Misschien zal het eerst nog een beetje erger worden voor we die nieuwe weg vinden. Wat we nu zien in mens en natuur zijn pijnlijke barensweeën waaruit prachtig nieuw leven kan ontstaan. Al deze chaos kan leiden tot een nieuwe gouden eeuw. De verantwoordelijkheid daarvoor ligt wel bij ons. We moeten er ons van bewust worden dat het anders kan en moet. Met Re-story proberen we dat bewustzijn te vergroten, we willen het lavendelveld uitbreiden, ‘olievlek’ klinkt in deze context een beetje fout (lacht).

Licht in het donker
En er gebeuren al heel veel positieve dingen! Vorig jaar was er bijvoorbeeld de ‘krui-tocht’ van Henry Mentink die met de kruiwagen van Nijmegen naar Parijs ging om de Unesco te vragen de hele aarde als werelderfgoed te erkennen. Om de tien kilometer kwam hij een hoopgevend initiatief tegen, waar mensen voor elkaar en voor de aarde zorgen. Dat ging van opvang voor kinderen in probleemsituaties tot plukboerderijen en burgerinitiatieven, Er beweegt heel veel. Met Re-story willen we al die positieve denkers en doeners samenbrengen en verbinden. Want veel mensen zijn heel positief bezig vanop hun eigen eilandje. Ze hebben vaak de indruk dat ze alleen staan. Dat is niet zo. Steeds meer mensen gaan op zoek. Samen kunnen we veel bereiken. Alleen kan je een kei verleggen in de rivier, samen verzet je bergen.

Een duik in de diepte kan ook wel eng zijn. In de diepte is het donker, we weten niet waar we naartoe gaan en we kennen de weg niet. Het voelt misschien ‘veiliger’ om op het gekende pad te blijven, maar als dat naar de afgrond leidt, is dat geen goed idee. Door samen te gaan, samen te duiken maak je die zoektocht naar verandering makkelijker, lichter. We kunnen elkaar leiden. Lichtjes doen schijnen voor elkaar.

Die diepte redt ons als individu
We moeten ook dieper durven duiken in onszelf. Phil Bosmans zei dat ook al: het begint allemaal bij onszelf. Ook in onszelf moeten we op zoek naar  de kern, de essentie, wat echt belangrijk is voor ons, wat ons verlichting geeft. De diepte redt ons ook als individu.

De zomer geeft ons de tijd om wat dieper te duiken, om dieper te reflecteren. We onttrekken ons even aan de ratrace. We laten los wat moet, maken plaats voor nieuwe inzichten. We gaan op reis, naar buiten en naar binnen. En we nemen de tijd om aandacht te besteden aan wat we belangrijk vinden. Er ligt een grote filter over wat echt belangrijk is voor ons als mens: jezelf en je naasten graag zien, tijd maken voor elkaar. In de diepte duiken is in die zin ook terugvinden wat echt belangrijk is voor jou, je er opnieuw bewust van worden.

Met Re-story wensen we alle bondgenoten een verfrissende zomer van ontwaken en bewustwording. Laten we samen in de diepte duiken.

Re-story is een initiatief van Geert Degrande, Elke Leyman en Mischa Verheijden.
www.re-story.be


(tekst: Christina van Geel /fotograaf: © Katrin Torfs)

Download hier de maandspreuk →