Sterfelijk en toch een wonder
Biodiversiteit is ook gewoon een overlevingsmechanisme. Verscheidenheid is wat het leven typeert en mogelijk maakt. Het is de kern van hoe leven op onze planeet functioneert. Zonder variatie kunnen soorten zich niet aanpassen, dan stopt hun evolutie. Als gedragsecoloog doe ik onderzoek naar gedragsprofielen bij dieren. Zelfs bij insecten heb je equivalenten van persoonlijkheden.
Als mens vinden we het vaak lastig om te aanvaarden wie of wat anders is, of we staan er angstig of onverschillig tegenover, maar het is net de diversiteit die ons helpt te overleven. Op die manier helpt natuur ons ook migratie beter te begrijpen. Het verhaal van leven op onze planeet is er een van komen en gaan. Evenwichten vinden en trachten samen te leven. Zo manifesteert het leven op onze planeet zich, met vallen en opstaan. Alleen al in onze eigen evolutionaire geschiedenis zie je verschillende mensensoorten waar we een gemeenschappelijk verleden mee hebben en die ons mee gemaakt hebben tot wie we nu zijn.
Het toont ook onze kwetsbaarheid. We zijn deel van een geheel. Sommige takken van dat geheel sterven af en verdwijnen, anderen overleven en ontwikkelen zich. Op die manier leert de natuur ons ook bescheidenheid. Én verwondering! Dat we niet onveranderlijk en onsterfelijk hoeven te zijn om toch een wonder te zijn.
De natuur als gratis dienstencentrum
Hoe minder we ons verbonden voelen met de aarde en de natuur, hoe minder zorg we er voor dragen. Het is slechts een decor, hoor je soms. Het leven is echter een bont theater waar wij niet de enige hoofdrolspelers zijn.
Ik ben geen doemdenker, maar als wetenschapper ben ik wel bezorgd. De aarde geeft niet zo gauw op, maar er zijn toch vele soorten die het niet redden. De klimaatverandering, vervuiling, ons ongebreideld ruimtegebruik, het tekort aan water, … er is reden tot ongerustheid. Het leven op onze planeet zal niet verdwijnen. Maar de stabiliteit en de rijkdommen waar we als mensheid de voorbije twaalfduizend jaar van konden genieten komen onder druk te staan. Wie had ooit gedacht dat er in Vlaanderen een droogteprobleem zou ontstaan? Het is nu wel een realiteit.
De hele natuur is eigenlijk een groot en gratis dienstencentrum. Van bijtjes die planten bestuiven tot bomen die hout leveren. We zijn er ons gewoon niet van bewust hoe afhankelijk we zijn van de diensten van de natuur. Neem een simpel kopje koffie. Die planten worden ver van hier bestoven door insecten. Misschien geef je niet om insecten en mogen ze wat jou betreft gerust uitsterven, maar dan heb je ook geen koffie meer! We staan er niet bij stil hoe alles met elkaar verweven is. Als het dienstencentrum onder druk komt te staan, vallen er sowieso diensten stil. En dan merk je pas wat je mist. Dat is een les die we hardleers aan het leren zijn. Dat we als mens een fragiel onderdeel zijn van dat complexe systeem.
Met liefde en strengheid
Dank aan de aarde voor het vele werk. Ze geeft en ze leert ons veel. Maar ook wij, als deel van de natuur, moeten meer inspanningen leveren om het leven zoals we dat kennen opnieuw betere kansen te bieden. Ik ben bezorgd, maar ik koester ook hoop en optimisme. In lijn met de filosofie van BZN: met liefde voor het leven kunnen we het tij keren. Liefde én strengheid. Uit liefde voor het leven moeten we streng zijn over hoe we er mee omspringen.
(fotograaf: © Katrin Torfs)
Download hier de maandspreuk →