Karima Boutliss over de spreuk

spreuk-mei


Met de Week van Verbondenheid nodigen Bond zonder Naam en SAAMO je uit om op te komen voor meer menselijke warmte en oprechte verbinding. Om muren te breken. Muren waarachter eenzaamheid schuilgaat en muren tussen mensen. Karima Boutliss is opbouwwerker bij SAAMO. Als ervaringsdeskundige weet zij dat er veel verdriet en eenzaamheid schuilt achter die muren. En dat je elkaar nodig hebt om ze te slopen.

Verbondenheid is je geconnecteerd voelen, met mensen rondom je, met de samenleving, de wereld. Het gevoel van ergens bij te horen is zo belangrijk voor je ontwikkeling. Het is een basisbehoefte van elke mens, een aangeboren reflex en heel belangrijk voor ons psycho-sociaal welzijn. Het is een remedie tegen depressie, isolement en eenzaamheid. Ik voel zelf hoe hard ik die verbondenheid nodig heb, hoe het mij geholpen heeft om de muren rondom mij te slopen.

Armoede sluit deuren, onbegrip bouwt muren
Ik ben van Marokkaanse afkomst. Toen ik twee was verhuisde ik met mijn moeder en rest van het gezin naar België, naar mijn vader die daar toen al in de mijn werkte. Omdat we nog geen woning hadden, belandden wij als kinderen een poosje in de crisisopvang. Dat was geen vrolijke tijd. Ik ben opgegroeid in een groot en kansarm gezin met twee ouders die nooit hadden leren en schrijven en een moeder die door een zwaar ongeluk een tijdlang niet in staat was voor ons te zorgen. Wij hadden geen speelgoed, geen geld voor extraatjes, voor schooluitstappen en reisjes. Armoede is een - onzichtbare -  muur, het sluit deuren voor je. Wij hoorden er gewoon vaak niet bij.

Als kind voelde ik me niet begrepen, uitgesloten, alleen. Ik deed het goed op school, maar ik was het enige kind van Marokkaanse afkomst in een ASO richting met verder enkel Vlaamse kinderen. Een bepaalde leerkracht liet me dat hard voelen. Ik werd genegeerd, mocht niet echt deelnemen aan zijn les. Dat was pure uitsluiting op basis van mijn afkomst. Als kind van twaalf begrijp je dat niet en na verloop van tijd verlies je het vertrouwen in mensen en in jezelf. Je bouwt een muur rond jezelf en je gaat de connectie met anderen uit de weg. Vooroordelen, onbegrip, haat, allemaal bouwstenen waar je muren mee bouwt.

202305_Karima_Boutliss_1000x850_1.jpg

Sloop die muren om je heen
Gelukkig waren er ook leerkrachten die mijn talenten wél zagen. Duizend pluimen voor meneer Uleneers die Nederlands gaf en me aanmoedigde, me woordenboeken gaf omdat ik zoveel honger naar kennis en taal had. Omdat we het thuis niet breed hadden was verder studeren voor mij geen optie. Maar door de jaren heen begonnen mijn hersenen toch om voeding te vragen (lacht). Ik heb mijn Bachelor Sociaal Werk gehaald toen ik getrouwd was en mama van drie kinderen. En twee jaar geleden ben ik afgestudeerd als psychotherapeute. Ik heb het nodig om me te blijven ontwikkelen.

Intussen zijn er heel wat muren rond me gesloopt, omdat ik verbindingen ben aangegaan met mensen en organisaties die me kansen en vertrouwen gaven, ook vertrouwen in mezelf, die me waardeerden en die me dichter bij mijn bestemming brachten. Dat mensen in je geloven, dat ze je krachten en kwaliteiten zien, dat ze je zien voor wie je écht bent, het totaalplaatje en niet enkel het migrantenkind, dat helpt je om te groeien.

Wat ons verbindt is dat we allemaal mensen zijn
Iedereen kan een verschil maken voor een ander, gewoon door de persoon te zien die voor je staat. Je niet laten beïnvloeden door de vaak eenzijdige beeldvorming over bepaalde mensen en gemeenschappen, want het zijn precies die vooroordelen die muren optrekken. Ik ben het levende voorbeeld dat alle clichés die je zou verbinden aan mijn afkomst, mijn gemeenschap, mijn familie, helemaal niet kloppen.

Muren slopen dat is vooroordelen onderuit halen, durven vertrouwen, durven verbinden. Oprecht interesse tonen voor de mens. Want we zijn uiteindelijk allemaal mens. Ongeacht onze afkomst, onze beperkingen, onze gezinssituatie en sociale status. Iedereen is anders en uniek, maar wat ons verbindt is dat we allemaal mensen zijn. 

Voor mensen in kwetsbare situaties is het niet altijd simpel om die verbondenheid aan te durven. Net omdat ze geleerd hebben om te wantrouwen, zich terug te trekken. Dat vraagt wat ondersteuning. Dat is precies wat we willen doen met de Week van Verbondenheid. Je kàn die muren slopen, het vertrouwen terugwinnen in elkaar en in jezelf met nieuwe positieve ervaringen als tegenwind voor de vooroordelen, de uitsluiting, de eenzaamheid. Laten we die muren tussen mensen slopen. Elkaar écht ontmoeten en leren kennen. Daar draagt de Week van Verbondenheid toe bij.


(fotograaf: © Katrin Torfs)

Download hier de maandspreuk →