Praten helpt
Dat is zo typisch voor onze samenleving: Wie of wat we niet kennen, wantrouwen we. Het is maar wanneer we elkaar leren kennen dat de vooroordelen en de angst verdwijnen. Meer samen, meer verbondenheid helpt, zo eenvoudig is het. Met elkaar praten is de simpelste manier om onze samenleving vlotter te doen functioneren. Door te praten, leer je dingen van en over elkaar, zie je de rijkdom in die andere, die ‘vreemde’. En dan vind je al snel meer gelijkenissen dan verschillen.
Praat met elkaar, de rest komt wel vanzelf. Je moet de dingen niet moeilijker maken dan ze zijn.
Ik voel me bevoorrecht door het feit dat ik hier mag zijn. Ik vind dat bij dat voorrecht een plicht hoort: om mijn naasten een zo goed mogelijke wereld door te geven. Zodat het ook voor hen aangenaam is om hier te zijn. Mijn dochter Sarah heeft twee kinderen, Fay en Lou, en Tatyana heeft één zoontje, Wolfie. Zij beseffen dat ook hun kinderen met vooroordelen en racisme geconfronteerd zullen worden. Ook zij zullen die veerkracht moeten vinden om de obstakels te overwinnen die op hun pad komen. Ook zij zullen het weer beter maken voor wie na hen komt.
Zaadjes van veerkracht
Ik zie toch een positieve evolutie bij jongeren. Ik merk dat ze reageren als hun ouders, soms onbewust, zaken zeggen die niet meer aanvaardbaar zijn voor hen. Hun beste vriend is misschien iemand met een Aziatische achtergrond. Als hun mama dan praat over de ‘frietchinees’ worden ze boos. Kinderen zien ook geen kleur. Dat merk ik bij mijn eigen kleinkinderen. Ze hebben het niet over die zwarte jongen of dat Marokaanse meisje. Ras en kleur zijn voor hen niet bepalend. Wij volwassenen plakken er een kleur op, maar zij niet.
Die ‘overkant’ - een wereld zonder racisme en discriminatie - gaan we nooit helemaal bereiken. Daar maak ik me geen illusies over. Er zullen altijd mensen zijn die ontsporen, die kwetsen en aanvallen. Maar er zullen ook altijd mensen zijn, en organisaties zoals Bond zonder Naam, die de veerkracht weer in de samenleving te brengen. Mensen die verbinden, die schoonheid tonen, die zaadjes planten hoe het anders kan. De spreuken van BZN doen dat op een heel eenvoudige manier: ze doen je nadenken over de samenleving, over hoe we ons gedragen. We lezen een spreuk en we denken: “Ah ja, dat was ik vergeten”, of “Daar moet ik toch eens over nadenken.”
Het zijn kleine zaadjes van veerkracht.
En veerkracht brengt je naar de overkant.
(fotograaf: © Katrin Torfs)
Download hier de maandspreuk →