Onze spruiten, onze stronken wiltlof, gecombineerd met hun recepten. Die wisselwerking, dat is pas echt integratie. Zo leren we elkaar beter kennen én waarderen. Het wordt gewoon een ander verhaal als je migratie en voedsel combineert. Je neemt de mensen mee op reis. Ze gaan op vakantie, ze ontdekken nieuwe geuren en smaken. En via een geurige tajine voelt dat nieuwe en onbekende meteen veel minder bedreigend. Door elkaars eetcultuur te ontdekken maak je wat onbekend is toch weer wat minder onbemind.
Liefde is… samen eten
Wat de cursisten maken, presenteren ze zelf aan tafel. En als ze de kracht ervoor hebben, vertellen ze ook welke rol dit gerecht speelt in hun leven. Sommigen zijn te bescheiden of te getraumatiseerd om zo’n intiem stuk van zichzelf bloot te geven. Maar sowieso staat er op de menukaart bij elk gerecht een heel persoonlijk verhaal. Ik vind het belangrijk om hen op die manier te versterken in hun eigenwaarde.
Ik leer trouwens zelf heel veel van de verhalen die de cursisten me vertellen. Over hoe ze in hun thuisland met heel de familie op de grond zitten, rond een vuur, met de handen in het eten dat de oma serveert. Samen eten, dat is liefde. Dan besef je meteen ook hoe eenzaam en individualistisch onze maatschappij is opgebouwd. Hoe wij bijvoorbeeld onze ouderen wegstoppen in woonzorgcentra in plaats van samen rond de tafel te zitten. Door die verhalen over eten en hoe dit er in andere culturen aan toe gaat, ben ik over veel meer dingen gaan nadenken. Hoe onze samenleving solidariteit en gemeenschapszin mist.
We zijn elkaars ‘village’
Het is schoon om te zien hoe solide ons team is. Samen kunnen die gasten heel veel aan. Als iemand het moeilijk heeft - emotioneel of professioneel - dan schieten de anderen meteen te hulp. Elkaar helpen is heel logisch en normaal. En de klanten soigneren, lekker eten maken, dat is zo belangrijk voor iedereen dat niemand wil dat het fout gaat. Het gemeenschappelijke doel en de solidariteit zijn sterker dan hun eigen zwaktes. Het is ongelofelijk hoe heilzaam dat is voor je zelfvertrouwen: weten dat de ander je niet aan je lot zal overlaten. ‘It takes a village to raise a child’, zeggen ze. Wel onze cursisten zijn elkaars ‘village’, ze maken elkaar groot, zij verheffen elkaar.
Als chef ben ik een deeltje van dat veel grotere geheel. Instroom zou nooit ditzelfde inspirerende verhaal zijn zonder onze fantastisch cursisten. Maar ook de gasten die we ontvangen schrijven mee aan dit verhaal. Zij voegen smaak toe aan onze gerechten door ze te proeven. De cursisten, de gasten, mijn geweldige medewerkers, zij doen dit alles gebeuren. Ik ben omdat wij zijn. Ik doe wat ik doe dankzij de steun, de passie en de inspiratie van zovele anderen. United we cook!
(fotograaf: © Katrin Torfs)
Download hier de maandspreuk →