De schoonheid van twee werelden
Ik ben opgegroeid in de Antwerpse Seefhoek en daar heb ik leren houden van contrasten. Daar leefden heel veel groepen samen of naast mekaar, maakt niet uit. Er was veel contrast: allochtoon en autochtoon, arm en een beetje rijker. Die combinatie van werelden, dat vind ik verrijkend. Ik hou ook van de oude Antwerpse stadscultuur. De geschiedenis van de oude stad, het plat Antwerps op ‘den Antwerp’, fantastisch. En ik hou ook van de multiculturele samenleving. Waarom zou je moeten kiezen? In die twee werelden zit veel schoonheid.
We zijn anders. Soms botst het. Dat is geen ramp. We moeten er niet allemaal hetzelfde uitzien, we moeten niet over alles hetzelfde denken. Het zit blijkbaar in onze genen dat we meer empathie voelen voor mensen die op ons lijken. Tijdens de oorlog in Oekraïne was er meer empathie, werd er meer steun op tafel gegooid dan voor de oorlog in pakweg Syrië. Daar zitten biologische en psychologische redenen achter. Maar we moeten ons daar wel bewust van zijn.
Het is ook niet erg om vooroordelen te hebben, die hebben we allemaal. Maar we moeten ons er wel bewust van zijn zodat we er niet naar gaan handelen. Zodat we niet gaan discrimineren of ons racistisch gaan opstellen. Na de uitspraken van Connor Rousseau over de Roma zei Louis Tobback: “We zijn allemaal toch een beetje racist”. Dat gaat alweer te ver. We moeten ons bewust zijn van onze vooroordelen zodat we niet naar racisme afglijden. Daar moet je je voor behoeden.
Allemaal anders, allemaal mensen
De wereld heeft meer inspiratie nodig. Kunst, schoonheid, woorden. Ik word zelf heel hard geïnspireerd door woorden. Ik heb dat nodig om actiever en meer empathisch te zijn, om zelf iets te kunnen creëren. Woorden kunnen een verschil maken. Ik krijg vaak berichten van mensen die erdoor geraakt zijn, door muziek en woord. En dat geldt zeker niet alleen voor mij, ook voor mijn collega-muzikanten.
Maar of je nu geraakt wordt door woorden, muziek, kunst of natuur, maakt niet uit. We moeten geïnspireerd worden om het beter te doen. Ieder op onze manier. Dan kan de pendule sneller naar de goeie kant zwaaien.
Ik haal mijn inspiratie bijvoorbeeld ook bij de woorden van grote denkers, want dat ben ik zelf niet. “De hel dat zijn de anderen” is een uitspraak van de Franse filosoof Jean-Paul Sartre. Ik heb toevallig de creatieve mogelijkheden om daar iets van te maken waarmee ik anderen inspireer.
Ik geef er mijn eigen draai aan. De hel dat zijn de anderen, maar de ander dat zijn wij. Wij klagen over hen en zij over ons. Zo gaan we het niet redden samen. We zijn allemaal anders, allemaal mensen.
(tekst: Christina van Geel / fotograaf: © Katrin Torfs)
Download hier de maandspreuk →