De kunst van het troosten
Ach, maar elk rouwproces is ook uniek. Omdat elke mens, elke band met de overledene, elke situatie uniek is. En dus is wat troost voor iedereen anders. Soms kunnen herinneringen troosten, soms snijden ze te scherp. Iemand die na zestig jaar zijn partner verliest, kan met dankbaarheid terugblikken en herinneringen ophalen als troostend ervaren. Maar een ander persoon ervaart het misschien anders, en voelt bij de terugblik naar het verleden des te meer de pijn van het niet meer samenzijn, en de angst voor de toekomst alleen.
Wat vandaag steun geeft, kan morgen heel veel pijn doen. Het is helemaal niet gek dat je als trooster niet precies weet wat je kan doen. Een rouwproces is grillig. Zoek er geen logica achter.
Als trooster mag het niet je ambitie zijn om iets op te lossen. De grote kunst van troosten is net om heel veel niet te doen. Niet te veel praten. Niets willen oplossen. Maar er gewoon bij zijn in dat verdriet. Er ruimte voor maken. Het verdriet toestaan, laten bestaan, het verdragen en mee dragen. Ook dat is een vorm van “bij blijven”.
Samen op het bankje
Ik gebruik graag de metafoor van het bankje. Als iemand in zijn levenswandel een groot verdriet meemaakt, als niks meer gaat, dan zet hij zich even op een bankje naast zijn levenspad. Even op adem komen. Vanuit onze hulpverlenersreflex hebben we de neiging die persoon aan te moedigen om weer op te staan en door te gaan: “Komaan, count your blessings, focus op het positieve, sta recht en wandel mee.” Maar hoeveel mooier, moeilijker ook, maar des te waardevoller is het om naast die persoon op dat bankje te gaan zitten. Om er te zuchten, mee te zijn in de pijn, en om de twee magische woorden “Vertel eens” uit te spreken. Samen treuren, troost ook.
Zeventien jaar geleden verloor ik mijn broer in een ongeval. Ik herinner me vooral onze studententijd in Gent. We spraken vaak af aan de Korenlei en de Graslei en dan gingen we orangetjes kopen, van die chocoladereepjes met sinaasappel. We zetten ons op de stenen langs het water en we babbelden. Wij hadden toen al ons bankje. Die orangetjes hebben nog altijd een bijzonder smaak én herinnering voor mij.
Een kaartje van nabijheid
We zouden meer kaartjes naar elkaar moeten sturen, als alternatief voor het zwarte hartje op sociale media. Uitgeschreven of uitgesproken woorden van verdriet, troost, steun, herinnering. Een manier om op afstand toch nabij te zijn. Stuur deze herfst eens een kaartje naar elkaar. Het zijn kleine ritueeltjes die verloren zijn gegaan en dat is zo jammer. Er is nog nooit een kaartje te veel geschreven. Misschien kan BZN dit helpen aanmoedigen. Een organisatie als BZN geeft ook woorden aan het meest kwetsbare, maakt ruimte voor wie en wat fragiel is, geeft het daardoor recht van bestaan. Dat waardeer ik enorm.
(fotograaf: © Katrin Torfs)
Download hier de maandspreuk →