Dit moet de buitenwereld weten!

Tijdens de krokusvakantie vertrokken 14 enthousiaste leerlingen en 6 leerkrachten uit 7 verschillende scholen samen met Vluchtelingenwerk Vlaanderen en Bond zonder Naam op inleefreis rond het vluchtelingenthema.
Net voor ze op de bus stapten, vroegen we aan 4 van de jongeren wat hen zo boeit in het vluchtelingenthema. Want terwijl veel van hun leeftijdsgenoten op (ski)vakantie vertrokken of lekker konden uitslapen, trokken Janne Boeckx, Graciëlle Kwizera, Lucas Van Looveren en Pieter Wilms naar Slovenië, Kroatië, Servië en Italië om er kennis te maken met de minder fraaie kanten van onze samenleving.

Maak het verschil
Een opoffering? Nee, daar zijn ze het niet mee eens. Ze zien de reis als een unieke kans om ook in hun eigen omgeving het verschil te maken en een genuanceerde stem te laten klinken als het gaat over mensen op de vlucht. “Voor mij voelt het alsof ik iets moét doen, hoe minuscuul ook”, zegt Janne. “Door met eigen ogen de situatie ter plekke gezien te hebben, zal ik meer mensen kunnen sensibiliseren en aanzetten tot actie. Wij groeien op in een wereld waarin ook fake news onze manier van denken beïnvloedt.” 
 
Verhalen van hoop
Met hun ‘Road of Change’ willen de jongeren ook komaf maken met enkele hardnekkige stereotyperende commentaren. Pieter: “In mijn eigen vriendengroep ervaar ik soms nog wantrouwen en zelfs racisme. Dat het profiteurs zijn. Ik zie het als mijn opdracht om ze te overtuigen van het tegendeel. De angsten die deze mensen hebben moeten doormaken op zoek naar een toekomst, kunnen wij ons echt niet voorstellen.”
We vergeten dat migranten ook mensen zijn. Hoe kan je het mensen kwalijk nemen dat ze wegvluchten van onrecht?”, zegt Lucas verontwaardigd. “We hebben geen idee hoe het voelt om maanden onderweg te zijn op een onveilige boot of achterin een vrachtwagen met enkel angst en een sprankel hoop.”
Om vervolgens misschien wel in een veilig land te komen, maar ook in een omgeving waarmee je je niet kan identificeren. Met alweer angst en onzekerheid tot gevolg”, vult Graciëlle aan. 
Lucas: “Ik ben nuchter genoeg om te beseffen dat Europa niet alle migranten kan opvangen, maar een humaner vluchtelingenbeleid is wel broodnodig.”
 
Ambassadeurs
De Road of Change wordt een ervaring die ze voor de rest van hun leven zullen meedragen, klinkt het in koor. De reisbeleving is een eerste stap, de gedeelde ervaringen en inzichten die eruit voortkomen, zijn zo mogelijk nog belangrijker voor de jongeren. Ze beloven alleszins om aandacht te schreeuwen na de reis. Via hun eigen social media in de eerste plaats, maar ook door op school de andere klassen te inspireren: “Woorden, woorden, woorden. Vertellen dat ik het gezien heb, dat ik er geweest ben”, zegt Janne. “De buitenwereld moet dit horen.”

Meer getuigenissen en verhalen